top of page

תסמונת המעי הרגיז IBS

 

  תסמונת המעי הרגיז היא מחלה נפוצה מאוד, הסימפטומים שלה לא מסכנות חיים אך הם בהחלט משפיעים לרעה על איכות החיים שלנו, IBS היא תופעה נפוצה מאד 1 מכל 10 יחווה את הסימפטומים הלא נעימים, ב- IBS  המעי לא פועל כהלכה. היא ידועה גם בשמות: קשיי עיכול עצבניים, דלקת עוויתית של המעי הגס, דלקת רירית של המעי הגס ועוד.

  ל IBS סימפטומים מאפיינים, הכוללים שילוב של כל אחד מהדברים הבאים: כאבי בטן והתנפחות: פעילות מעיים תכופות יותר מלוות בכאבים או הקלת כאב בשעת פעולת מעיים: עצירות, שלשול, יצירה מוגזמת של ריר במעי הגס, סימפטומים של קשיי עיכול ודרגות שונות ומשתנות של דיכאון או חרדה.

 

סיבות

 

  הסיבות ל- IBS אינן ברורות לגמרי. אין הוכחה שפגמים מבניים כלשהם במעי קשורים ל- IBS אולם גורמים פסיכולוגיים ודיאטטיים רבים ומגוונים זוהו כסיבות אפשריות.

 

ריפוי

 

מנקודת מבט תרפויטית,  ולאחר שבוטלו תנאים אחרים, (מחלות דמויות IBS ) ניתן לטפל במחלה בארבעה דרכים עיקריות"

 

 

  1. הגדלת הכמות של הסיבים התזונתיים

  2.  הרחקת מזונות אלרגניים בלתי נסבלים

  3. שליטה במרכיבים פסיכולוגיים.

  4.  שימוש בתרפיית צמחים.

 

סיבים תזונתיים

 

  לטיפול בתסמונת המעי הרגיז על ידי הגברת הצריכה של סיבים תזונתיים יש היסטוריה ארוכת ימים, תזונה עתירת פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים היא אמצעי ריפוי טוב.

  מחקרים בנושא השימוש התרפויטי בסיבים תזונתיים לא עסקו בבעיה אחת שהיא התפקיד של אלרגיה למזון. הסיבים בהם משתמשים בדרך כלל במחקר וברפואה המעשית  הוא סובין חיטה מאחר שחיטה היא בין המזונות המעורבים ביותר במחלות של ספיגה לקויה ואלרגיה, השימוש בסובין חיטה אינו מומלץ לאנשים הסובלים מסימפטומים של IBS ,  כי אלרגיה למזון היא גורם סיבתי  משמעותי במחלה זו, בנוסף סביר שחולים הסובלים מעצירות יגיבו לסובין של חיטה, לעומת זאת, הסימפטומים של חולים הסובלים משלשול עלולים למעשה להחריף.

  בדרך כלל התגובה טובה יותר לסיבים ממקורות שאינם דגניים, בייחוד סיבים מסיסים במים , כמו אלו הנמצאים בירקות בפירות, בסובין של שיבולת שועל, סבי גואר (בנהפייבר), בלחך (פסיליום) ובקטניות (שעועית, אפונה וכו').

 

שמרי קנדידה

 

שמרי קנדידה במעיים מעודדים את ההתפתחות של תגובות אלרגיות ולכן הם מהווים גורם מסבך ב- IBS . שמרי קנדידה, הם סוג של שמרים, הקיימים במעי, ובדרך כלל הפיקוח עליהם נעשה באמצאות הפרשות עיכוליות ובקטריות ידידותיות. אם ההפרשה של מיצי עיכול או האיזון בצמחיית החיידקים במעיים מופרעים, למשל בעקבות נטילת אנטיביוטיקה,  שמרי הקנדידה יכולים להתרבות בלי הפרעה ולגרום להתפתחות פטרית קנדידה  ועל ידי כך להגביר את הסיכון להתפתחות אלרגיות.

   בניסוי מעניין על קבוצה קטנה של חולים, שלא הגיבו לדיאטת הרחקת מזונות אלרגניים ולא לתרופה נגד שמרים הנקראת ניסטטין, גילתה ביקורת המעקב, שנערכה לאחר ששה חודשים, כי עדיין קיימת נוכחות שלשמרי קנדידה בצואתם של הנבדקים, ושיפור הקליני הדרמטי אצל המשתתפים האחרים במחקר נבע מחיסול של שמרי קנדידה ושל אלרגניים במזון כאחד, המסקנה טיפול בפטרית קנדידה יכול להיות טיפול נאות ל- IBS .

 

גורמים פסיכולוגיים

 

  כמעט כל חולי IBS מתלוננים על בעיות נפשיות/רגשיות כמו חרדה, עייפות, תחושה של עוינות, דיכאון והפרעות שינה. תאוריות שונות קושרות גורמים פסיכולוגיים לסימפטומים של IBS מודל הלימוד טוען שכאשר חושפים ילדים למצבי מתח יש בניהם הלומדים לפתח סימפטומים עיכוליים כדי להתמודד עם המצב. תאוריה אחרת טוענת שהמחלה היא ביטוי של דיכאון או חרדה כרונית, או שניהם יחד.

הערכה אישיות, שעברו הסובלים מ-IBS , הראתה, שיש להם רמות חרדה גבוהות מהממוצע ותחושה חזקה של דיכאון.

  יש חוקרים המאמינים, כי הסובלים מ-IBS מתקשים להסתגל לאירועים בחיים, חולי IBS שנחשפו למצבי מתח, דיווחו על התכווצויות מוגברות .הדבר יכול להסביר את כאב הבטן המוגבר ואת תפקודי המעיים הבלתי סדירים, שבהם מתנסים רוב האנשים בתקופות של מתח רגשי.

  לנשים החולות ב- IBS בתקופת המחזור שלהן תתכנה הפרעות וכאבים חזקים יותר

 

 

הטיפול הנטורופתי .

 

מזונות ומשקאות שעלולים לגרום או להחמיר את הסימפטומים 

 

  •   מזונות שומניים, כמו צ 'יפס

  •   מוצרי חלב, כמו גבינה או גלידה

  •   שוקולד

  •   אלכוהול

  •   משקאות המכילים קפאין, כמו קפה וכמה משקאות מוגזים  משקאות מוגזים, כמו סודה

מאכלים מסוימים כגון ירקות ממשפחת המצליבים כרובית, ברוקולי, כרוב ושעועית יכולים להחריף מצב של נפיחות המעיים בחולי IBS.

הטיפול דורש להגביר סיבים תזונתיים הסרת מזונות אלרגניים. תוספי מזון כמו אנזימי עיכול, חיידקים טובים,שמן מנטה ועוד אלמנטים, בהתאמה אישית למטופל ואורך חייו.

 

ארוחות גדולות עלולות לגרום לתחושות כאב וגאזים יש לאכל תזונה נכונה המתאימה אישית למטופל וכן ארוחות קטנות יותר כדי להקל על פעולת העיכול.

 

  הטיפול הנטורופתי בקליניקה מבוסס על אבחון אירידיולוגי תשאול, זיהוי הגורם  ל IBS וקביעת אסטרטגית טיפול.

 

 

 

 

 

bottom of page